Upeč chleba!

05.06.2015 03:32

Ve středu 27.5. jsme se zúčastnili ve Fantázii výukového programu Upeč chleba.

Během dopoledne se děti naučily, jak se zadělává těsto na chleba,

ve čtyřčlenných skupinkách přidávaly do těsta jednotlivé suroviny,

společnými silami promíchávaly těsto a nakonec si z těsta po jeho vykynutí

vytvořily malé dalamánky, housky, preclíky a jiné tvary.

Nakonec si napsaly i recept na chlebové těsto.

Dověděly se také, jakou cestou projde zrnko obilí, než se z něj upeče chléb.

Zároveň se seznámily s různými druhy obilí,

jejich pěstování, sklízení a využití v potravinářství.

 

Mrkněte do fotogalerie, jak to dětem sluší.

Recept na dalamánky:

Den předem (nebo alspoň 10 hodin předem) připravíme první kvásek:

200 ml vlažné vody, 150 g žitné chlebové mouky, 1/2 kostky droždí.

Druhý den smícháme 100 ml mléka, 25 g rozpuštěného sádla a 1 polévkovou lžíci oleje.

Přimícháme ke kvásku z předešlého dne.

Přisypeme 1 kávovou lžičku drceného kmínu, 1 a 1/2 kávové lžičky soli, 1/2 kg hladké mouky.

Nakonec vmícháme druhý kvásek,

který uděláme ze 150 ml vlažného mléka, 1 kávové lžičky cukru a 1/2 kostky droždí.

Můžeme vmíchat i různá semínka (slunečnice, dýně, ...)

Celé důkladně promícháme a necháme na teplém místě kynout alespoň 20 minut.

Po vykynutí utvoříme malé bochánky, dalamánky, preclíky a další tvary.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí, kmínem, semínky (sezam, mák, ...)

a pečeme asi 15 minut při teplotě 200 °C.

Zpět